Zekâ Gelişimi Anne Karnında Başlar

Yapılan birçok araştırmada uzmanlar zekâ gelişiminin genetik bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymuştur. Zekâ ile beyin arasında gerçekleşen bir etkileşimin olduğu ise oldukça net bilinen bir gerçek. Çocuğun anne karnında iken başlayan zekâ gelişim süreci yaklaşık olarak ilk 3 ay içerisinde kendisini gösterir. İlk üç ayda başlayan bu süreç doğumdan sonra ise bir yıl boyunca devam eder.

zeka gelişimi

zeka gelişimi

Beyin ile bağlantılı olan zekânın %80 oranında oluşumu ise çocuğun 0-5 yaş aralığında oluşur. Bütün hayat boyunca kullanılacak olan her türlü bedensel, zihinsel gelişimin tamamı bu dönem içerisinde meydana gelir. Zekâ ile orantılı olan en önemli etkenlerden birisi ise kalıtımdır.

gebe anne

gebe anne

Anne-Baba En Büyük Etken

Çocuğun sahip olacağı zekâ düzeyinde anne ve babadan gelen genetik özelliklerin etkisi oldukça fazladır. Bununla beraber zekânın kalıtım kadar çevre ile de önemli bir etkileşimi söz konusudur. Çevrede bulunan fiziksel ortam, sosyal yapı ve daha birçok şey çocuğun zekâ gelişiminde oldukça etkilidir. Genetik özellikler ve çevre zekanın neredeyse tamamını oluşturur.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 . Tüm Hakları Saklıdır.