Bağımlılık Sürecinde Bilinçli Olmak

Sigara, alkollü içecekler, aşırı yemek, tatlı düşkünlüğü, kumar, uyuşturucu, deli gibi alışveriş yapma… Farkında olunduğu halde esiri olunan, bir türlü vazgeçilmeyen kötü alışkanlıklar, nasıl oluyor da bizi bu kadar aciz bırakabiliyor? Beynimiz bedenimize büyük zararlar  veren kötü alışkanlıkların üstesinden neden gelemiyor? Temelinde biraz çetrefilli olan bu durumun, biyolojik, sosyal ve psikolojik sebepleri bulunuyor.

alkol

alkol

7/24 aralıksız çalışan beyin, (ödül) keyif alma merkezlerini asla kapatmıyor. Biyokimyasal maddeler olan Dopamin, serotonin, GABA, glutamat gibi keyif ve zevk hislerini ileten ödül hormonlarının işbirliği ile uyarı-keyif- uyarı şeklinde bir döngü sistemi çalıştırılıyor. Sigara, içki gibi kötü alışkanlıklar düşünüldüğünde dahi haz merkezi uyarı alıyor ve kişi zararlı olacağını bildiği halde, bu hazzın sürekliliği için kendisini durduramıyor.

sigara

sigara

DNA kodlarına yerleşen zevk alma, otomatik işleyen çok güçlü ve bilinçdışı bir içgüdü. İnsan soyunun devamlılığı için yemek ve sex gibi işlevlerle eşleşen bu dürtü ile bilinçli düşünce mücadele edemiyor. Kötü alışkanlıklardan kurtulmak imkânsız değil ama maalesef kolay da değil! Bağımlılık sorunlarına çare ararken bu karmaşık sorunun nasıl ortaya çıktığına, nasıl işlediğine ilişkin bir ön bilgi edinmek sürecin kontrolünde daha bilinçli olarak ilerlemenizi sağlayabilir.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 . Tüm Hakları Saklıdır.